talán az egyik legfontosabb mondanivalója a könyvnek számomra az volt, hogy az énmárka építése nem egyenértékű a nagyképű öndicsérettel, a közhelyes dumákkal és a semmitmondó nagy szavakkal, a “mindenkinek-azt-mondjuk-amit-hallani-akar”-ral.

az igazi énmárka a HITELESSÉGről és ÖNMAGADról szól.

arról, hogy azt a kis picit (vagy épp nagyot:)), amitől te más, KÜLÖNLEGES vagy, azt merd vállalni … sőt! építs arra! emeld ki és mutasd meg a világnak büszkén.

közben nem szabad elfelejteni, hogy:

NEM KELL, ÉS NEM IS LEHET MINDENKINEK TETSZENI!

gondold végig, hogy mi az, amivel TE, több, vagy épp MÁS vagy, mint a körülötted lévők. agyalj egy kicsit azon, hogy mit tudnál adni másoknak és egyszerűen csak mondd el, írd le, énekeld el, fesd, varrd, főzd, szeresd, tedd …

ne gondold, hogy ez egyszerű és gyors feladat. lassan két éve próbálok rájönni, hogy mik az én SZEMÉLYES EXTRÁIM. és hidd el nem telik el úgy egyetlen nap sem, hogy ne gondolkodnék el saját magamon legalább egyszer egy nyugodt pillanatban. néha leírom, amire jutottam, néha csak átgondolom, de mégis azt érzem, hogy az önismeretem még nagyon csak a felszínt kapargatja.

shrek is megmondta: olyanok vagyunk, mint a hagyma. sok rétegünk van. megfejtesz egyet, örülsz magadnak, hogy király vagy, aztán rájössz, hogy bakker, a java még csak most jön. még van vagy ezer réteg.

nem viccből mondják a nálam tanultabbak, hogy az önismeret egy életen át tart – s ha elhiszed, akkor a következő életedben is …

hiszem, hogy mindenki KÜLÖNLEGES, szép és alapvetően jó!

mindenkiben van valami, amit csak ő tud, amit csak ő gondol úgy, ami csak az ő személyes extrája. de biztosan tudom azt is, hogy amíg nincs meg benned az igény a megfelelő önismeret megszerzésére, addig nincs lehetőséged kiteljesedni.

amíg nem tudod, hogy miért húzod fel magad minden apróságon. amíg nem tudod, hogy miért mennek tönkre sorra a kapcsolataid. amíg nem érted, hogy miért haragszol a szüleidre vagy, hogy miért mindig üvöltözős főnök mellett kötsz ki. amíg nem érted, miért mondasz mindig igent. amíg nem érted, miért szenvedsz csendben, ahelyett, hogy mernél lépni …

amíg nem nézel szembe a saját életeddel, addig nem tudsz kibontakozni. amíg nem döntesz, addig semmi sem fog történni! addig gátak, korlátok és az ezekből szőtt félelmek rabja vagy. élsz a kis komfortzónádban a biztonság tökéletes illúziójában és nap mint nap azon rettegsz, hogy jaj mi lesz, ha ez lesz vagy az lesz. az életet befolyásolni ilyen módon úgysem tudod. az élet alakul és oda sodor, ahol épp lenned kell. ha mersz ennyire bízni az életben, akkor nem kell félned semmitől. és egy percig se gondold, hogy csak azért, mert nem történik semmi az életedben, ezért biztonságban vagy … akkor vagy biztonságban, ha önmagadat szereted, ha erős vagy és tudsz szeretni igazán.