jaj milyen furán hangzik az a fránya meditáció … ne aggódj, nekem is. nem vagyok túlzottan spirituális lény, de nagyon nyitott vagyok és amit saját bőrömön megtapasztalok, azt elhiszem.

több “tudatos jelenlét”-könyvet is elolvastam az utóbbi időben, melyek nagyon röviden összefoglalva arra próbálnak tanítani minket, hogy a MOST-ra figyeljünk:
ne mérgelődjünk a múlton, mert azon úgyis mindegy, hiszen elmúlt, és ne aggódjunk a jövő miatt, hiszen még nem jött el.

az egyik “alapgyakorlat” – ha ezt szabad így neveznem – a LÉGZÉS.

ez egy olyan fajta meditáció, amit aztán tényleg bármikor-bárhol gyakorolhatsz.
és tudod mit kell tenned? lélegezned.
tudod mi ebben a klassz? amúgy is lélegzel.
nem kell megerőltetned magad. csak annyiban más ez a meditációs, tudatos jelenlétes verzió, hogy a légzésedre ezúttal odafigyelsz és egyenletesen, inkább mélyeket, mint felszíneseket lélegzel.

egyszerűnek tűnik és az is.

nekem segített már több szituációban is:

  • mondjuk amikor egyszerre hét dolog talál meg a melóhelyeden és mind nagyon sürgős. mit teszel ilyenkor általában? káromkodni kezdesz és eleged van és megint téged talál meg mindenki, mert itt rajtad kívül mindenki szarik az egészre. vagy nekiállsz hektikusan kapkodni, hogy minél előbb tudj teljesíteni.
    legközelebb tudod, hogy intézz egy ilyen szituációt: LÉLEGEZZ! néhányat. néhány mélyet. … … … aztán állj neki a feladatoknak.
    mielőtt leintenél, hogy ez hülyeség, próbáld ki …
  • vagy mondjuk amikor ezren állnak veled együtt forgalmi dugóban. mit teszel ilyenkor általában? türelmetlenné válsz, utálsz mindenkit, csapkolódsz. legközelebb tudod, hogy intézz egy ilyen szituációt: LÉLEGEZZ! néhányat. néhány mélyet. … … … és közben észre fogod venni, hogy az autódban csend van, végre egyedül lehetsz. hallgathatsz zenét, énekelhetsz, táncolhatsz. megfigyelheted az embereket. megfigyelheted a dugó ritmusát. kihangosítón tudsz telefonálni nagyokat. szinte adja magát a meditáció és a pihenés lehetősége.
  • vagy mondjuk hétvége van, csak beugrottál a boltba négy zsemléért vagy egy tejfölért vagy ilyesmi, de a boltban csak egy hülye pénztár működik. mert hát ugye miért is működne több. mit teszel ilyenkor általában? türelmetlenné válsz, szidni kezded a boltot, a mamókát, amiért túl lassan pakol a szalagra. legközelebb tudod, hogy intézz egy ilyen szituációt: LÉLEGEZZ! néhányat néhány mélyet. … … … és mondjuk segíts a mamókának pakolni vagy engedj valakit előre a sorban, akin látod, hogy mindjárt szétveti az ideg, hogy sorban kell állnia. ő megnyugszik ettől és te letudhatod az anapi jó cselekedetedet.

MINDIG LEHET MÁSHOGY, MINT EDDIG TETTED!
próbáltad már? 

 

lélegezz