A meghitt karácsonyi "agyf@sztkaptam"

A meghitt karácsonyi "agyf@sztkaptam"

2016. 12. 11.

 

Elég volt a Karácsonyból.

 

Mi a bajotok bakker?! Rohangáltok, mint pók a falon. Miért?
Mi ez a végtelen nyomás rajtatok?

Ijesztőbb és rosszabb a helyzet a boltokban, mint négyesünnep előtt, amikor a világvégére készül mindenki és ha meló után bemegyek még virslit venni, már minden polc kiürült.

Ennyire fontos lenne, hogy a másodunokatesód lányának az új barátjának is vegyél valamit ötezerért? Hát mindenki elfelejtette már, hogy mégis minek ünnepelünk?

Karácsonyfa, Díszített, Holiday

Nálam a Karácsony sosem az ajándékozásról szólt. Idén (is) mindenki könyvet kap. Még az is, aki nem olvas :) Majd hozzászokik. Megrendeltem néhány hete mindent online. Mindenki az érdeklődésének, élethelyzetének megfelelő témájú csodakönyvet kap. De nem a könyv az igazi ajándék. Nekem ettől még nem elég személyes az ajándék. Hanem a kis kártya, amit barkácsolok (értsd: photoshoppolok, nyomtatok, kivágok, ragasztok, lyukasztok) mellé; a csomagolás, amivel elszöszmötölök egy fél hétvégét.
És amíg a kártyát készítem és megírom, amíg megakadályozom a macskámat, hogy megegye a csomagolópapírt, addig arra gondolok, akinek ajándékozok. És ezt mind-mind-mind szeretettel a szívemből teszem.
Míg a boltok közötti rohangálást képtelen lennék szeretettel tenni. Shoppingolást sem szeretem, a sok ember közötti shoppingolástól meg kifejezetten kiráz a hideg.

Szenteste egy dolog szent nálam, hogy megnézzem a karácsonyi szent filmemet, a KARÁCSONYI VAKÁCIÓT! #ChevyChaseforPresident :)

https://m.blog.hu/su/supernaturalmovies/image/kar2.jpg

Nekem ez meghozza azt a fajta tökéletes meghittséget, amire vágyom és amiről szerintem a karácsony még akár szólhatna is.

Kis műfenyő feldíszítve és mellé minden évben kinevezünk valamilyen ételt szent karácsonyi vacsorának: ez néha lazac, néha steak, néha paprikás chips, néha rákfarkocskák. Valami különlegesebb, mint a csirkemell rizzsel.
Jöhet egy pohár bor (Cabernet Sauvignooooooon) - esetleg Unicum szilva, nyamííííí. Megjegyzem ezt megteremteni is több tízezer forint tud lenni. Szóval túlzások nélkül is egy igazi kis befektetés a karácsony. De így is lehet. Egyszerűen. Szépen. Csendben. Meghitten.

Ehhez képest mit látok mindenhol? Túlzáshegyek! Tömeg! Türelmetlenség! Fáradtság! Kimerültség! Széjjelb@szottidegzetű pénztárosok! Jajmiértnemlehetkinyitnimégegypénztárat!

White Glass Christmas Tree Tízezerért Lego?! Hülyék vagytok!? Én narancsot és szaloncukrot kaptam nagyanyámtól.
Óriástévé, mint közös családi ajándék a Jézuskától? Miért jó ez? Hogy még távolabb kerüljetek egymástól?
Hitelt felvenni karácsonyi ajándékok miatt?! Na ne kábítsatok? Miért is? Szerintetek a gyereked nem értené, hogy van, amit nem tudtok megvenni? Illetve a Jézuska, a Jézuska nem tud megvenni. Szerintem a gyerekek okosabban, mint gondoljuk.

Hidd el, nem kell! Nincs kényszer. Nem kell, hogy legyen a zsebedben vagy a táskádban egy minimun ötezer forintos ajádnék, hátha valakitől mégiscsak kapsz ajándékot és milyen gáz már, hogy te nem készültél.

Mindenki elfelejtette már, hogy az ajándékozás miről is szól?
Aki ad ajándékot neked, azért adja, hogy kifejezze vele, hogy kedvel téged, fontos vagy neki, gondolt rád.
Nem azt fejezi ki, hogy nesze, adj valamit cserébe!

Free stock photo of businessman, man, hand, blue

Évről-évre azt érzem, hogy a bevásárlós őrület szépen lassan kinyírja a Karácsonyt :( Szomorú vagyok emiatt. Idén a legdurvább nekem az volt, hogy már októberben (!) egy bútorbolt kipakolta a Mikulásokat, karácsonyi díszeket. Elképesztőnek tartottam.

Lassítsatok kicsit! Gyakoroljatok türelmet!
Engedjétek előre a pénztárnál a szuperidegeseket - nekik fontosabb az a négy perc! ;)
Segítsétek egymást!

Teremtsetek legalább otthon stresszmentes környezetet! Engedjétek el kicsit a kontrollt!

Nem baj, ha valami nem úgy sikerül, ahogy elképzelted!

 

Boldogság természetesen nincsen, abban a lepárolható, csomagolható, címkézhető értelemben, mint ahogy a legtöbb ember elképzeli. Mintha csak be kellene menni egy gyógyszertárba, ahol adnak, három hatvanért, egy gyógyszert, s aztán nem fáj többé semmi. Mintha élne valahol egy nő számára egy férfi, vagy egy férfi számára egy nő, s ha egyszer találkoznak, nincs többé félreértés, sem önzés, sem harag, csak örök derű, állandó elégültség, jókedv és egészség. Mintha a boldogság más is lenne, mint vágy az elérhetetlen után!

Legtöbb ember egy életet tölt el azzal, hogy módszeresen, izzadva, szorgalmasan és ernyedetlenül készül a boldogságra. Terveket dolgoznak ki, hogy boldogok legyenek, utaznak és munkálkodnak e célból, gyűjtik a boldogság kellékeit, a hangya szorgalmával és a tigris ragadozó mohóságával.
S mikor eltelt az élet, megtudják, hogy nem elég megszerezni a boldogság összes kellékeit. Boldognak is kell lenni, közben. S erről megfeledkeztek.

Márai Sándor | A boldogságról

Boldog 3. Advent Vasárnapot! ;)

2016. 12. 11. Tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://baliskatus.blog.hu/api/trackback/id/tr1312703327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.