Miért pont most lettem beteg?

Miért pont most lettem beteg?

2017. 03. 14.

cloud-600224_1280.jpg

Egészen biztos vagyok benne, hogy a betegségeinkre nem pusztán testi és fizikai tünetegyüttesként kell gondolnunk. Biztosan tudom, hogy minden egyes tünetünk hátterében több is van, mint csak a fájdalom maga.

Olvastam egy cikket, melyben tibeti gyógyítók beszéltek a rákos megbetegedésekről. Dr. Dorjee-től hangzott el ez a mondat:

„A rák egy lehetőség, amit a mindenható adott, hogy megváltoztasd magad."

Azt gondolom, hogy nem csak súlyos betegségnél állítható, hogy azért kapjuk őket, azért betegítjük meg magunkat velük (!), hogy fejlődhessünk, hogy javíthassunk, hogy a dolgaink mélyére áshassunk.

Ez az egész betegség-dolog olyan szerintem, mint egy kis kényszerpihenő a hétköznapokból. 

Ezzel tudom azt is megmagyarázni magamnak, hogy miért van az, hogy egyesek betegek lesznek, mások meg nem. Ezért olyan egyéni minden betegség és ezért olyan egyedi lefolyású akár ugyanaz a betegség két különböző beállítottságú emberben.

Én most épp valami vírussal küzdök, ami hirtelen jött és levett a lábamról. Akárcsak egy jó pasi :) 

De ez a vírus most nálam elviselhetetlenül fájdalmas hátpanaszokat okoz, beállt tőle a derekam, a nyakam. Nincs lázam, nem folyik az orrom, nem köhögök úgy különösebben, igazából semmi extra, gondolhatnánk. De ez a hátfájás, ez rohadtul megvisel és a fájdalomcsillapító sem hat úgy, ahogy az nekem jól esne.

De ha nem csak abban maradunk magunkkal, hogy oké, összeszedtem valami vírust, kifekszem majd, közben gyógyszerek, aztán egy hét múlva megy tovább az élet, hanem elkezdünk kicsit a dolgok mélyére ásni, akkor sokkal izgalmasabb tényeket fedezhetünk fel. Nem beszélve arról, hogy végtelenül bővíthetjük önismeretünket.

Megnéztem hát a "szokásos" kislexikonomat, a Lelki eredetű betegségek lexikonát Jacques Marteltől és a következőket találtam "hát, hátfájás" címszó alatt:

HÁT (általában)

A hát az élet támaszát és tartópillérét jelenti.
A hát véd meg engem az olyan helyzetektől, amelyekben tehetetlennek érzem magam egy emberrel vagy egy szituációval szemben, ilyenkor szükség esetén „hátat tudok annak fordítani".
Ha túl nagy teher nyomja a vállamat, ha úgy érzem, nem támogatnak megfelelően (érzelmileg, anyagilag), a hátam reagálni fog erre, és megjelenhet a hátfájás. Lehetek széles hátú, aki sokat elbír, vagy aki tiszteletből és elfogadásból 1* alázatosan meghajol.
A hátfájás azt jelzi, úgy akarok elmenekülni valamitől, hogy a hátam mögé rejtem, a hátammal takarom el az olyan helyzeteket, amelyek összezavarnak vagy fájdalmat okoznak. Igazi struccpolitika.
Mélyen meg vagyok bántva, jelenleg képtelen vagyok az elfojtott érzelmeknek a kifejezésére. Nem vagyok hajlandó meglátni azt, ami nem az „én dolgom"!

Felszabadítom a fájdalmat okozó helyekről az energiát, amelyet visszatartottam.
A rugalmas, erős hát mentális rugalmasságról és nagy szellemi nyitottságról árulkodik, ellentétben a merevséggel, amely gőgöt, hatalomvágyat és a kompromisszumra való képesség hiányát jelzi.
Ha kényelmesen ülök, biztonságban érzem magam, védve vagyok.
Meg kell néznem, mi az, ami zavar. Így megszabadulok attól a súlytól, amit eddig cipeltem. A hát deformációja azt árulja el, mit élek meg éppen, és hogyan állok hozzá a kezelendő élethelyzethez. Ha a tekintély ellen lázadok, ha keresztül akarom vinni az akaratomat, akkor gőgösen kiegyenesítem a hátamat. Ha alávetettnek, gyengének érzem magam, vagy félek, akkor inkább „begörbítem" a hátamat.
Minél nagyobbak a problémáim, annál inkább szenvedni fogok a hátfájdalmaktól. Vannak olyanok, akik az élet nehézségeit az írásban élik ki.

Megkeresem a nekem megfelelő, stressz oldó módszert, és megtanulom eredményesebben kifejezni magamat, szükség esetén a véleményemet érvényre juttatni. Kiegyenesítem a hátamat, mert tudom, rendelkezem a szükséges erővel ahhoz, hogy minden tervemet megvalósítsam.

A teljes könyvet PDF-ben itt találjátok.

Szóval nem csak egy vírust szedtem össze, hanem kaptam egy információt a szervezetemtől, hogy mire is kell jobban odafigyelnem, mi az, amit még mindig nem kezelek megfelelően.

Egyik kollégám szerint a betegségek ilyen megközelítése csak belemagyarázás. Nem tudok vele egyet érteni. A betegségek nem csak fizikai tünetegyüttesek, a betegségek ill. a betegséged valamiért pont téged választott ki és valamit szeretni neked jelezni. Ha elkezdesz ennek a mélyére ásni, biztos vagyok benne, hogy hosszútávú megoldást találsz majd, nem pedig egy egyszerű gyógyszeres kezelést.

Fontos számomra a betegség kétféle megközelítésének kombinációja. Bizonyos helyzetekben kellenek a gyógyszerek, de ne felejtsünk el egy kicsit máshogy is a betegségünkön elmerengni.

Évekig bajom volt a torkommal. Évente kétszer torok- vagy mandulagyulladás, köhögéshegyek, mindig volt nálam strepsils, de a torokfájások csak nem szűntek meg. Évekig!

Aztán már nem szerettem, hogy folyton fáj a torkom, láttam, hogy ez nem egy természetes dolog, hiszen mások nem szenvednek ennyire a folyamatos torokproblémáktól.

Aztán utánanéztem ennek-annak, míg végül meg kellett értenem, hogy a sok elfojtott és kimondatlan dolog fájdítja meg ennyire a torkomat és csak nem akart békén hagyni.
Aztán elkezdtem gyakorolni a "kimondást" (ami nem egy egyszerű dolog. Nekem.) és igazi segítségre leltem ebben a módszerben. Javított és segített rajtam.

Nézzétek meg más oldalról is a betegségeiteket: akár megfázásról, akár vakbélgyulladásról, akár múlni nem akaró köhögésről, izületi gyulladásosról van szó. Nem mindig csak a gyógyszerek bekapkodása segít.

Ennek tiszteletére megyek is és visszafekszem az ágyamba és elbújok a takaró alatt, mert a fekvés és a meleg segít egyedül a hátamon. 

Hálás vagyok ezért a kis vírusért, mert bár fáj, de legalább kényszerpihenőre küldött, amire azt hiszem már szüksége volt a szervezetemnek (kicsit kimerülhettem).

Jó egészséget mindenkinek!

2017. 03. 14. Tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://baliskatus.blog.hu/api/trackback/id/tr4812703409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.