Vajon mi segít többet? A kéretlen tanácsok vagy a figyelmes kérdezés?

Vajon mi segít többet? A kéretlen tanácsok vagy a figyelmes kérdezés?

2017. 03. 17.

consulting-1739639_1280.jpg

A január óta tartó Coach képzésemen nagyon sokat tanulok. És bazisokat nevetek is. :) Fejlődök. Tanulok. Új benyomások érnek. Új, nagyszerű embereket ismerhetek meg. Hétről-hétre mindig egy kicsit jobban megismerem magam és a többi résztvevőt is.

Tizenketten vagyunk.
Januárban még rémisztő volt számomra tizenkét vadidegen emberrel egy egész napot eltölteni egy teremben, ahol azt sem tudtam igazán miről lesz szó.
Most meg már oda járok kikapcsolódni :) Köszi Többiek :)

Akik tudják, hogy a hétvégéim és a szabadidőm jelentős részét a Coach képzésre fordítom gyakran megkérdezik tőlem, hogy hát az aztán meg micsoda :) Most akkor tanácsot adsz, vagy mi? Mire jó, amit tanulsz? Csak okoskodni kell ott is meg megmodani a frankót? De mit is csinálsz te végülis? Most mi, te pszichológus leszel?

Egy éve én is megkérdeztem volna ezeket. :)

Mielőtt végtelenül röviden elmondanám, hogy mégis mi is az a Coach, minek van és miért a legjobb dolog a Földön, engedjétek meg, hogy elmeséljek egy számomra nagyon fontos apróságot.

Nem kedvelem, ha KÉRETLENÜL tanácsot kapok. Nem szeretem, ha valaki meg akarja oldani az összes problémámat és kifejezetten kiborít, ha a beszélgetőtársam azt gondolja, hogy az én problémám nem is probléma. Mert majd én megmondom, mit kell csinálni, aztán jólvan, gond letudva. Nem értek egyet azzal a módszerrel, hogy én elpanaszolom, hogy mi a gondom és azt kapom, hogy akkor ezt meg ezt csináld, meg végre így meg így, aztán kész is ...

Nem-nem. Nagyon nem.

Több okból is hibásnak gondolom ezeket a problémamegoldási stratégiákat illetve ezeket a hozzáállásokat!

  1. Mindenki saját maga tudja a legjobban, hogy mire van szüksége! Senkit nem ismerhetsz igazán annyira, hogy meg tudd neki mondani, hogy mit tegyen. És megjegyzem, nincs is hozzá jogod!
  2. Mindig mindenkinek a saját problémája a legnagyobb! Ezt komolyan kell venni!
  3. A saját megoldásaim lehet, hogy nekem megoldásokat jelentenek, de mások mások. Máshogy gondolkodnak, másmilyen életük van.
    Senkire sem szabad a saját módszerünket ráerőltetni!
  4. Az meg egyenesen tarthatatlan, hogy folyton beleszólunk a másik életébe. Hagyjuk ezt abba, kérlek. De tényleg. A legnagyobb jóindulattal is óriási károkat okozunk, ha mindig beleszólunk a másik életébe, dolgába.

    Sokkal, de sokkal nagyobb kincs, ha ODAFIGYELÜNK! Szeretettel.

    giraffe-50724__480 Tehát: tanácsot csak akkor adjunk, ha azt kérték ... különben csak okoskodunk!

Ezek amolyan alaptézisekké váltak nálam az évek során és nagyon igyekszem ezeket betartani és betartatni.

Többek között ezért is volt remek választás a Coach képzés. Hogy miért?

Tudjátok mit csinál egy Coach?
Kérdez. Jól.

És tudjátok miért csodálatos ez?
Mert így neked kell megválaszolnod a saját kérdéseidet.

A Coach segít abban, hogy megtaláld a saját életelakadásaid megoldását, segít máshonnan megközelíteni a gondodat, segít rájönni, hogy "igazából" mivel/kivel is küzdesz! Zseniális.
Mindezt kérdezéssel (meg persze azért van egy-két titkos fegyver :))

Fantasztikus, hogy egy coacholás során a saját megoldásaid feltárása a legfontosabb.

Egy Coach soha nem fogja neked megmondani, hogy mit kell csinálnod! De ott van, jelen van, figyel, meghallgat, segít és kérdez ...

Imádom.

És nem csak a képzést imádom, amire mertem tavaly decemberben igent mondani, hanem azt is szeretem, amivé képeznek ill. amivé képzem magam közben.

A szakirodalom nem kevés, de úgy tűnik rajongok az olvasásért ... úgyhogy talán ezzel nem lesz gond. :)
Olyan csodák kerülnek elő az olvasmánylistáról, mint Eric Berne emberi játszámi, Martin Wehrle coaching kérdésgyűjteménye, pozitív pszichológia, testbeszéd árulkodó jelei, tanulságos történetek gyűjteménye, L. Stipkovits Erika ...

unnamed

És amiknek mindig külön örülök: EGY CSOMÓ TESZT  is jár a képzéshez :)

S, hogy miért foglalkoztat éppen most engem ennyire ez a téma?

a. mert két hónap múlva vizsga :)
b. mert most hétvégén szombaton ÉS vasárnap is a többi Coach jelölttel töltöm a napomat 9-17 óráig és ismét sokat fogok tanulni kérdezéstechnikáról, személyiségtipológiáról ... de főleg magamról!

 

IMG_6180

Mert minden velem kezdődik, minden magammal és magamban indul útnak és válik valami jobbá!
Egy jobb önmagammá!

Ölellek Benneteket!

2017. 03. 17. Tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://baliskatus.blog.hu/api/trackback/id/tr3212703413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.