#NETtelenség - tapasztalatok

#NETtelenség - tapasztalatok

2017. 05. 22.

17917190_409207696101199_5569944285920556697_o.jpg

Elkezdtem egy csodás kezdeményezést néhány hónapja a blogom facebook oldalán:
a NETtelenséget.
#NETtelenség #digitalisdetox #digitaldetox

Ez semmi másról nem szól, mint hogy egy egészen kicsikét leálljunk a megállás nélküli netezésről, facebookozásról, telefonnyomkodásról, hogy megérezzük újra, milyen az élet internet nélkül, hogy emlékeztessük magunkat, hogy facebook nélkül is van élet ... nem is akármilyen élet. Élet a jelenben.

A meghirdetett eseményem:
NETtelenség, avagy csatlakozz le 24 órára az internetről

Sokat olvasni mostanában a digitális detox kifejezést, melyről én is írtam nemrégiben  egy-két gondolatot a 365letszikra oldalára.

Tegnap ismét lezajlott egy ilyen nap.
Lezajlott egy újabb #NETtelenség és röviden összefoglalva FANTASZTIKUS VOLT.

S hogy miből állt a fantasztikussága egy ilyen napnak?

 1. Úgy érzed, hogy hirtelen SOKKAL TÖBB IDŐD van. Ilyenkor döbbensz rá, hogy mennyire nagyon sok időd megy el a telefonod nyomkodásával. Hogy mennyire sok időt töltesz NEM a jelenben, hanem valahol egy virtuális térben, ahol képeket, gondolatoka és videókat nézegetsz a múltból, s közben nem nézel fel a telefonodból. Nem nézel körül, hogy mi is történik veled éppen most.
 2. Könnyebb volt egyszerre EGY DOLOGRA FIGYELNI. A szétszóródás és a multitasking korában nagyon nehéz egyszerre egy dologra figyelni.
  Azt tanultam nemrégiben, hogy nem lehet egyszerre több dologra figyelni. Amikor multitaskingolsz, akkor a figyelmed nem megoszlik, hanem ide-oda ugrál. Hidd el, fogadd el és szögezzük le egyszer s mindenkoora:
  egyszrre csak egy dologra tudsz figyelni.
  Miközben a telefonodat nyomkodod, nem tudsz a párodra figyelni, vagy a gyerekeddel játszani, közben könyvet olvasni és gyors rendet rakni, megnézni a naplementét és vasalni egy jót.
  Így, hogy egy napra megszűnt az internet az életemben, sokkal jobban JELEN tudtam lenni, sokkal kevésbé szakadozott a figyelmem.
 3. Nem érdekelt, hogy miről maradok le! Folyton lógunk a facebookon, instán, twitteren, nehogy lemaradjunk valamiről.
  Mi van, ha valakinek megszületik a gyereke és mi lemaradunk az első fotókról?
  Vagy ha nem látjuk, ahogy a kedvenc színészünk gifet posztol a tengerpartól?
  Mi van, ha lemaradunk egy új film traileréről vagy egy ruhamárka akciós kuponjáról?
  Félünk, hogy lemaradunk. Lemaradunk fontos információkról, munkalehetőségekről, szerelmekről, kedvezményekről, lehetőségekről ...
  De én tegnap nem féltem, inkább megkönnyebbülést éreztem, hogy nem kell másokkal foglalkoznom. Nem kell arra figyelnem, hogy ki mit csinál, hol van, kivel van, mit posztol, miről ír, mire gondol, mit árul, mit hirdet, merre megy, minek él, hova tart ... áááááááh. Semmi ilyesmi.
  Nem maradtam le semmiről.
 4. Pihentem.
 5. Kevésbé voltam türelmetlen és kevésbé éreztem, hogy rohannom kell. Talán ez abból is következik, hogy úgy éreztem sokkal több időm van. Egyszerűen úgy éreztem, hogy sokkal jobban ráérek. Nem éreztem, hogy rohannom kell, hogy A-ból B-be jussak. Nem éreztem, hogy siessenek már át a zebrán a gyalogosok, mert én rohadtul sietek. Nem éreztem, hogy bárkit sürgetnem kellene.
 6. Kikapcsolt néha-néha egy kicsit a robotpilóta üzemmód.
 7. Jobban észrevettem az apró csodákat! Azon kaptam magam, hogy sétálgatok a belvárosban, utcazenészeket hallgatok, ülök egy padon és nézem az embereket. És nem éreztem késztetést, hogy ebből a látványból vagy érzésből most valamit meg kell osztanom az instán ahhoz, hogy valóságossá váljon vagy értékesnek érezzem.
  Egyszerűen csak ott voltam, éreztem és élveztem.
 8. Máshogy agyaltam. :)

Elhagytam a digitális világot egy kis valóságért.
Egy kis valóságért a jelenben.
Éreztem, hogy élek és éreztem az életet.
Facebook nélkül. Instagram nélkül. Twitter nélkül. Google nélkül.

Nagyon jól esett, szinte feltőltödtem ettől az egy napos #NETtelenségtől és digitális méregtelenítéstől.

Júniusban is figyeljétek a Facebook oldalam, mert jön a 3. NETtelenség is ... :)

2017. 05. 22. Tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://baliskatus.blog.hu/api/trackback/id/tr512703449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.