Segítség! Kimerültem!

Segítség! Kimerültem!

2017. 11. 04.

jonathan-fink-294000.jpg

Ha az ember napi 8-10 órát dolgozik főállásban, mellette tanfolyamokra, képzésekre jár (mondjuk majdnem minden hétvégén), megpróbál másodállásban is érvényesülni, vállalkozást indít, értékes párkapcsolati fél szeretne lenni és még netán jó háziasszony is, meg talán egy kis önmegvalósító, akkor ...

Na mi van akkor?
Úgyvan. Fáradtság.

Az a fajta fáradtság, ami már nem hozható helyre egyszeri, plusz 4 óra alvással.
Ezt az állapotot már bőven nevezhetjük akkor kimerültségnek. 
Talán ez az az állapot, amiben ha hosszabb ideig benne maradsz, akkor teljesen kiéghetsz. Aztán lehet regenerálódni egy évig ... 

Eljött hát az életemben a kérdés felvetésének az ideje, hogy vajon meddig terhelhetem magam következmények nélkül.
És vajon honnan veszem észre, hogy már átléptem azon a bizonyos határon ... 

Az utóbbi két hónapban három dolgot nagyon egyértelműen meg tudtam figyelni magamon

 1. Folyton azt éreztem, hogy egyszerűen nincs időm és még akkor is rohanok, amikor nem is rohanok. De az érzés mégis olyan volt, mintha akkor is rohannom kellene, amikor akár sétálhatnék is. Úgy éreztem elfogy az időm, de még olyan sok mindent szerettem volna megcsinálni. 

 2. Elképesztően fájnak a vállaim, a nyakam és a hátam. Ezek amúgy is remek visszajelzése a testemnek: mindig, ha túl sok stressz ér, beállnak a vállaim.
  Biztos ti is ismeritek ezt: van akinek a gyomra görcsöl ilyenkor, vagy a feje fáj, van aki folyton a vécére kényszerül az okozott stressz miatt vagy netán hányingerrel küzd. Akadnak itt még izomgörcsök is, migrén, koncentrációs zavarok és a jó öreg össze-vissza beszélés ... kinek hogyan jelez a teste.
  Ne hagyjátok figyelmen kívül ezeket a jeleket, nem ok nélkül jelentkeztek!

 3. Óriási nagyokat sóhajtozok. Mintha extra sok levegőre lenne szükségem.


Oké, szuper sok a dolgom, fáj a hátam és lélegzem.
Hát ez aztán nem nagy dolog - mondjuk legtöbben.

Miért is mondjuk ezt legtöbben?
Mert ugye mindenkinek sok a dolga és sokszor halljuk embertársainktól, hogy fáj a hátunk.
Akkor ezzel mindjárt ne is foglalkozzunk?!

Nem-nem. 

Főleg azokat az érzéseket ne hagyjuk válasz és reakció nélkül,
amelyeknek már testi jelei is mutatkoznak

Ha abban a nehéz helyzetben vagy, hogy nem tudod meghatározni, hogy miért fáj folyton valamid, vagy miért érzed magad megállás nélkül fáradtnak, akkor irány az orvos, rutinvizsgálatok, nézesd meg magad.
Ha minden rendben ment és igazából nincs testi oka a fájdalmaidnak, akkor jöhet a téma "lélek felöli megközelítése". 

Erre több lehetőséged is van:

 1. Nézd meg ebben a PDF-ben a tüneteidet: Jacques Martel - Lelki eredetű betegségek lexikona

 2. Irány egy coach! Beszélgess a dolgaidról, az érzéseidről, a félelmeidről!
  De ha inkább pszichológushoz mennél, vagy mindjárt pszichiáterhez vagy felőlem akár jósnőhöz, személyi edzőhöz, kineziológushoz, látóhoz, asztrológushoz ... mindegy! A lényeg, hogy egy olyan - számodra szimpatikus és bizalmat keltő - emberrel beszélgess, aki nem visz tévútra és aki azt szeretné, hogy Neked jobb legyen!
  Lehet egy ilyen beszélgetés közben jössz rá, hogy min kellene változtatni, mit lehetne máshogy csinálni ... szóval hajrá!

 3. Vagy rúgj be egyet. Menj táncolni. Boxolj. Görkorizz. Csinálj valamit, ami a testedet nyomasztó fájdalom ellentéte. 
  Nekem folyton beáll a vállam és a hátam, bemerevedik, szinte betonná válik, nehézzé. Mintha az egész világ terhe a vállaimat nyomná ... hát mit csinálok? Táncolok. Vállból :) Hogy könnyebb legyek, laza. Ez nekem bevált módszer és szokott segíteni.
  Keresgélj kicsit te is valami ilyesmi módszert, hogy enyhíts a kimerültséged tünetein.

Mindig azt a tanácsot szoktam - néha kéretlenül - kapni, hogy hát azért pihenjek is

Ez bölcs. Igen. Tökre bölcs. Köszi.

De hogy pihenjen az, akinek kétszer ennyi időre lenne szüksége ahhoz, hogy mindent meg tudjon csinálni, amit igazán meg szeretne csinálni?
Mit tegyen egy magamfajta ember, aki nem akarja abbahagyni a bevállalt és betervezett feladatait, mert mindet szereti csinálni?

Mit lehet tenni, ha a feladataid száma nem csökkenthető? 

 1. TOP10-es lista arról, hogy ki-mi a legfontosabb az életedben!
  Szánj erre fél órát! Írd össze, hogy mi számodra a legfontosabb. Aztán nézd meg, hogy melyek azok a feladatok, amik ezt a legkevésbé segítik. Esetleg érdemes lehet ezekre a feladatokra mégiscsak kevesebb időt szánni.
   
 2. Ne sürgesd magad folyton és ne akarj mindent egyszerre. Lehet mindent szépen lépésről-lépésre is!

 3. Ne helyezd saját magad nyomás alá és tökre oké, ha elcsesztél valamit! Tudod, nincs értelme, hogy szigorú legyél magaddal!

 4. Időgazdálkodás: nézd meg, mivel mennyi időt töltesz egy nap.
  Csak egy hétig irogasd fel valahová, hogy melyik nap mivel mennyi időt töltesz. Okozhat meglepetést az eredmény, ha a hét után ránézel a dolgaidra. Lehet, hogy valahol bazisok időt veszítesz hülyeségekre. És ez nem a tusolás vagy az egészséges étkezés :) 

 5. Kérj segítséget a környezetedtől! Segítsenek a közös feladatokban egy időre, vállalják át tőled az eddig tőled elvárt feladatokat. Talán ezzel is nyersz időt magadnak és nem a feladataid, vagy a családod rovására.

 6. És mindegy mi van. Minden siker után jutalmazd meg magad valamivel, ami nagyon jól esik!


Talán ezek a módszerek jelenthetnek némi kiutat a kimerültségből.
Ha már igazán kimerültnek érzed magam, készülj fel rá, hogy nem fogod kipihenni magad egy hétvége alatt és nem fogod visszakapni az energiáidat egy nagy alvás után. 

Ha már a kimerültségig elvitted magad, akkor ez egy jele lehet annak, hogy hajlamos vagy túlhajtani magad. Valószínű nem is most fordult elő veled ez először. 

Ha baromira szeretsz kimerült lenni, akkor hajrá, csak így tovább, de ha inkább elkerülnéd ezt a közeljövőben, akkor kénytelen leszel levonni a kimerültségedhez vezető utad következményeit. 

Válaszold meg magadnak, hogy:

 1. Mik voltak azok a feladatok (kapcsolatok, segítések, tanfolyamok, akármik), amiket így utólag már terhesnek éreztél?
 2. Mire kellett volna inkább nemet mondanod? 
 3. Mi volt az elmúlt x hónapban az a tevékenység, amit a legkevésbé szívesen csináltál? 
 4. Mi nem szolgált téged?
 5. Melyik feladat adta számodra a legtöbbet és milyen téren?
 6. Kikre számíthattál ebben a nehéz időszakban?
 7. Megbecsülted őket eléggé? 
 8. Hogyan csinálnád máshogy az elmúlt x hónapot?
 9. Mit tanultál a mostani helyzetedből? 


A legfontosabb, hogy magaddal megbeszéld a válaszaidat, de ha nem boldogulsz velük egyedül, akkor segítséggel kell beszélned róluk. Arról is, hogy mi vezetett idáig és arról is, hogyan lehet elkerülni a jövőben.
Kimerülni ugyanis nem vicc, hiszen a kimerültség állapotát visszafordítani nem egy napos feladat. Sokszor életmódváltás, új életfeltételek, új életstílus kialakítása szükséges hozzá. 

Szóval hajrá mindenkinek a hétvégére, pihenjetek, regenerálódjatok, keressetek olyan aktivitást, ami több energiát ad, mint amennyit elvesz!

2017. 11. 04. Tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://baliskatus.blog.hu/api/trackback/id/tr6813173932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.