Mit tesz Veled egy jó coach?

Mit tesz Veled egy jó coach?

2017. 11. 07.

tim-wright-272031.jpg

Fogalmad nincs róla, hogy mit csinál egy coach?
Tudod egyáltalán, hogy mi az és mire lehet jó neked?
Szerinted totál kattant, aki pszichiáterhez jár?
Kértél már valaha külsős segítséget, hogy sikerüljön megoldani egy-egy problémádat?
Folyton ugyanolyan szituációkba sodrod magad és már nagyon unod?
Voltál már szomorú ok nélkül vagy féltél már olyan dologtól, amitől a nagytöbbség nem fél?
Kérdezted már meg magadtól, hogy miért vagy olyan amilyen?

Meg akartad már valaha érteni, hogy miért váltál el, miért nem alszol jól, miért hagynak el folyton, vagy miért lépsz le mindig négy hónap után egy kapcsolatból?
Érdekelt valaha, hogy miért érzed magad szarul a munkahelyeden, pedig milyen jól fizetnek?

Furán hangzik számodra az a szó, hogy COACH?

Ha egy-egy kérdésre igennel feleltél, akkor hajrá ... tarts velem a bejegyzésemben, ahol lényegretörően szeretném Neked és mindenkinek megmutatni, hogy coachhoz, pszichológushoz, pszichiáterhez - vagy bármilyen segítőhöz - járni, nem szégyen!

SŐT! IGAZI BÁTORSÁG!

Jártam már coachnál - és én magam is coachként dolgozom - voltam már kezelésen pszichológusnál és éppen most is pszichiáterhez járok terápiára (két éve :)). Ha mindjárt ebből azt a következtetést vonod le, hogy bolond vagyok ... én nem bánom. Vállalom. Bolond vagyok. Nekem ezzel semmi bajom nincsen.

Lehet Neked van, de ez a te gondolatod és neked kell megoldanod - ha szeretnéd. Vagy maradhatsz örökre olyan ember, aki elzárkózik új dolgok elől és csak a saját skatulyái szerint ítélkezik. Szíved joga. Gondolhatsz bolondnak. De én most inkább a tapasztalt jelzőt erősíteném meg.

Tapasztaltam mindhárom segítési módszert és én vagyok rá az élő példája, hogy ÓRIÁSI EREDMÉNYEK ÉRHETŐEK EL mindhárommal. 

Mind a coach, mind a pszichológus és a pszichiáter ott van Veled az üléseken, Rád figyel és hisz Benned. Még akkor is, amikor Te épp hitevesztett vagy. Egyetlen egy gondolatod sem rossz vagy nem oda illő. Nincsenek tabutémák és nem minősítik az elhangzottakat. 

Ezeken az üléseken egyszerűen lehetsz önmagad, a magam minden hibájával, gusztustalanságával, őszinteségével, káromkodásával, szarságával. 

A coaching jelen- ill. jövőorientált, míg a pszichológnál inkább a múltban keletkezett sérüléseket igyekszik a szakember feloldani, hogy annak nem kedvező hatásai ne legyenek már olyan erősek a jelenben. Egy terápia mindig hosszadalmasabb folyamat, hiszen a régi sérüléseinket, fájdalmainkat - amiket jól elrejtettünk a tudatalattinkban, hogy sose ne kelljen velük tudatosan foglalkozni - felszínre hozni és megküzdveni velük, bizony nincs megoldva két ülés után.

Van akinek coachra van szüksége, van aki pszichológusra, pszichiáterre. Ez értelemszerűen ember és problémafüggő dolog.
De egy jó coach felismeri, ha olyan mély problémával áll szemben az ügyfele, hogy más segítségre van szüksége és ezt meg is adja az ügyfélnek. Mert minden segítő szakmában dolgozó emberben közös, hogy számára az ügyfele a legfontosabb, az, hogy neki jó legyen. Hogy könnyebben, megkönnyebbülten, békésebben, kiegyensúlyozottabban lépjen ki az ajtón, mint amikor másfél órával ezelőtt belépett rajta. 

A coach nem orvos, így nem is tarthat terápiát, és egy-egy coaching folyamat (tehát az út, amíg megleljük az ügyfél problémájára, elakadására a megoldást) 7-10 alkalom szokott lenni általában. 3-4 hónap. A terápia mélyebben dolgozik, a tudatalattidban kutakodik és akár évekig is eltarthat (és el is tart). 

Na de mit is tesz Velünk egy coach?
Újra kinyitja a világodat!

Ismerős az a helyzet, amikor mondjuk felidegesít a főnököd és te még hetekkel később is erről beszélsz szinte mindenkinek, aki csak az utadba kerül? Idegesít a főnököd, haragszol rá és semmi másra nem tudsz figyelni, csak arra, hogy mennyire utálod őt.
Mi történik ilyenkor Veled? Beszűkülsz, szemellenzőt veszel és semmi másra nem tudsz fókuszálni, csak a problémádra. És bizony néha egy ilyen helyzetben jól benne is maradunk és megragadunk a probléma, a panaszkodás szintjén.

Ha elmész egy coachingra, ha eljössz hozzám és elmondod ezt a problémádat, szerinted mi fog történni? 
Mit fogok Veled vajon tenni?


1. MEGOLDÁSRA KONCENTRÁL!

Onnantól kezdve, hogy leülsz egy coach kanapéjára és egyszer jól kipanaszkodtad magad, utána már NEM lesz arra lehetőséged, hogy CSAK A PROBLÉMÁDRÓL beszélj, mert a coach a számodra megfelelő megoldásra koncentrál!
Arról fog szólni a coaching, hogy
TE MIT TUDSZ TENNI, hogy jobb legyen, nem arról, hogy milyennek kéne lennie a főnökömnek, hogy jobban érezzem magam. A coaching nem a főnökünkről szól, hanem rólunk!

2. A COACH FIGYEL RÁD!

Az egyik legnagyobb szívfájdalmam, hogy nagyon figyelemhiányos társadalomban élünk. Én legalább is így érzem. Egy olyan világban, ahol a párok úgy beszélnek egymással, hogy közben a telefonjaikat nyomkodják, az nem igazán figyelem. Az semmi se.
Egyre kevesebb időt szánunk arra, hogy IGAZÁN FIGYELJÜNK egymásra. De tudjátok,
ha másnem, abban az egy-másfél órában a coach figyelni fog rád és csak rád! Ott van veled! Nem kezd el magáról mesélni, mert őt Te érdekled!

3. OBJEKTÍVEN SEGÍT!

A coach nem az anyukád, vagy a legjobb barátnőd, vagy a tesód, aki ismer 30x éve. A coach teljesen objektív, nem ítélkezik, nem minősít és azzal dolgozik, amit te odaadsz neki.

4. A COACH KÉRDEZ!

Speciális módszertannal, speciális kérdezéstechnikával próbálja kihozni belőled, hogy te mit tudsz, mit szeretnél, mire vagy képes, mit akarsz igazából, hol vannak az erőforrásaid ...

... és ami számomra a legfontosabb és legnagyszerűbb coach-tulajdonság:

5. A COACH NEM AD TANÁCSOT!!!

A pénzügyi tanácsadó ... na az ad tanácsot és adjon is. Halálosan hülye vagyok a pénzügyekhez, így ha lenne - de nincs - de ha lenne egymillió forintom, akkor tutira felkeresnék valakit, aki érti a témát és aki elég jó szakértő ahhoz, hogy elhiggyem, hogy ő tud nekem segíteni. 

DE A SAJÁT ÉLETEDNEK NINCS TANÁCSADÓJA vagy más szakértője RAJTAD KÍVÜL!
Nincs tanácsadó, aki jobban tudná Nálad, hogy Neked mire van szükséged!
Ha tanácsra hallgatsz a saját életedben, akkor valaki más megoldását akarod a sajátodként megélni. Ez nem működik!

Én nem mondom meg az ügyfeleimnek, hogy mit csináljanak. Egyrészt mert nem is akarom, másrészt, mert nem is tudom. Az ügyfél tudja, hogy mit szeretne, mit tud és mit képes megtenni a céljaiért.

Érdekes módon, tökre sokszor adunk magunknak tanácsot ... áh, fel kéne mondanom. áh, el kéne válnom. áh, nem is akarom én ezt igazából csinálni.
Aztán betartjuk ezeket a tanácsokat? Hallgatunk saját magunkra? Hát ugye, hogy inkább nem ...

Nagyon sokszor nem hisszük el magunkról, hogy KÉPESEK VAGYUNK változtatni, kilépni egy rossz helyzetből, hogy elég bátrak vagyunk és hogy jár nekünk is a boldogság! 

Azt hisszük, hogy nem vagyunk elegek, hogy úgysem fog sikerülni … és mit csinálunk?!
Szépen benne maradunk a szarban!
Ez a szar lehet egy rossz kapcsolat, egy rossz munkahely, vagy bármi, ami minket boldogtalanná tesz!

Benne maradunk a szarban, mert az puha, meleg, ismerős és biztonságos. Mert az a komfortzónánk. Ahol lehet, hogy már nem történik velünk semmi rossz, de semmi jó sem. Ahol csak a szokásos izé történik velünk. Ugye ez nem feltétlenül rossz ... de nem is jó.

Annyira félünk a változástól, hogy sokrszor le is beszéljük magunkat még a változás lehetőségéről is. Pedig ha belül érzed azt a kis hangot, aki folyton rád szól, hogy amit most csinálsz, azt ne csináld, akkor lépned kell.
Hogy miért KELL lépned?
Azért, mert higgyétek el az élet bizony már csak olyan, hogy ha

MI NEM MERÜNK VÁLTOZTATNI, AKKOR MAJD AZ ÉLET ALAKÍTJA ÚGY A DOLGOKAT, HOGY VÁLTOZZANAK, S ÍGY NEM IS MARAD MÁS VÁLASZTÁSUNK, MINT LÉPNI!

Személyes javaslatom: ezt ne várjuk meg! :) Inkább mi magunk döntsük el, hogy változtatunk, ne várjuk meg míg változnunk kell!

A változástól félni lehet és kell is. A változás (mindegy, hogy milyen szintű és méretű) félelmetes. Nem egyszerű és nincs meg egy nap alatt.

A válásod másnapján nem leszel jól. A felmondásod másnapján nem leszel boldog. A költözésed közben nem repdesel az örömtől.

De a nehéz döntések előkészíthetők és megfelelő segítséggel túlélhetők, sőt!

Ha úgy érzed nem boldogulsz egyedül az előtted álló, téged belül feszítő változási igényeddel ... kérj segítséget! Beszélgess valakivel, beszélgess egy segítővel ... olyasvalakivel, aki számodra szimpatikus, akiben megbízol, aki nem visz tévútra és segít megküzdened a megküzdenivalódat.

Hajrá mindenki, ne féljetek segítséget kérni, ne féljetek változtatni, ha azt érzitek, hogy már nagyon érik az a változás!
Ne féljetek beszélni a szarságaitokról is, mert higgyétek el ... mindannyiunknak van belőle bőven!
Ne féljetek felkeresni egy coachot!
Ne féljetek bátrak lenni!

 

2017. 11. 07. Tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://baliskatus.blog.hu/api/trackback/id/tr2213116928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.