Mitől nehéz manapság boldognak lenni?

Mitől nehéz manapság boldognak lenni?

Legtöbbször saját hiedelmeink állnak a boldogságunk útjában

2018. 05. 14.

alejandro-alvarez-150148-unsplash.jpg

A körülöttem lévő emberek nagy része nem érzi magát boldognak.
Nem tudnak boldogok lenni, mert valami mindig kell még hozzá. Valalmi mindig még hiányzik a boldogságukhoz. Valaminek mindig még történnie kellene ahhoz, hogy ők azt érezzék, hogy boldogok. Valamit még mindig meg kell szerezni, hogy jöhessen végre az a nagyon várt boldogság.

Több sebből is vérzik ez a fajta gondolkodásmód, amit nagyon sok helyen tapasztalok.

Nyilván én is ismerem a közhelyeket és a tündérmeséket is, mégis képes voltam jónéhány évnyi kemény önismereti munka folyamán rájönni a saját boldogságom receptjére. De ez a recept csak nekem szól és csak engem tesz boldoggá. Mást, más tesz boldoggá.

Az a nehéz hírem van, hogy mindenki a saját receptjét kotyvasztja. Ki-ki rak bele egy csipetnyi irigységet, féltékenységet, rosszhírkeltést, van akinél csak szerelem és rózsaszín köd jár a recepthez.

Akárhogy is gondolkodjunk, akármiben is higgyünk, egy valami biztos:

amíg nem tudjuk, hogy mit szeretnénk az élettől, addig nem fog történni semmi!

 

Legyen ez az alaptézisünk mostantól!
Addig kérdezgessük magunktól, hogy mit szeretnénk, amíg nem kapunk valamiféle választ.

Aztán már csak egy-két klasszikus tévhit van, amit érdemes tudatosan észben tartani és megpróbálni elkerülni.

1. Ne azt ismételgesd, hogy "jaj, boldog akarok lenni", hanem konkretizálj!

 

Sokszor igenis már itt elrontjuk.
Nincsen semmi önismeretünk!
Fogalmunk nincs arról, hogy mitől lennénk boldogok, de csak mondjuk bele a nagyvilágba, hogy minden vágyunk az, hogy boldogok lehessünk végre. Szeretem az ilyen emberektől megkérdezni, hogy "aztán mitől lennél boldog"? Az esetek nagy részében nem tudják. Csak valami tévében vagy instán vagy Facebookon összeszedett, kamuboldogságot keresnek, egy érzést, amikor minden szuperhappy, csak szivárványok vannak a mezőn, de még eső sincs. Egy olyan képzelt boldogságot hajtunk, ami még csak nyomokban sem reális.

Eleve nincs olyan, hogy állandó boldogság! Sőt! Szerintem ahhoz már orvos kell, ha valaki állandóan boldog. Nekem senki ne  mondja, hogy az normális :)

De a lényeg és a fontos kérdés: Meg tudod-e fogalmazni magadnak konkrétan, hogy mi számodra a boldogság? Egy mondatban? Fejezd be az alábbi mondatot, ha tudod:

Én attól érzem magam boldognak, hogy ...............................................................................

Ugye nem is olyan egyszerű.

Higgyétek el, itt kezdődik minden.
Amíg nem tudod, mi tesz boldoggá, hogy mit szeretnél, addig a világon semmi sem fog történni.

2. Ne hajkurászd a tökéletest, mert baromira nincs!

 

Ugye hányszor bukjuk a boldogságot, mert a tökéleteset keressük?!
Gondoljunk csak a párkeresési szokásainkra. Olyan nagyon könnyen találunk valami hibát a másikban, ami miatt inkább el sem megyünk a harmadik randira.

Az okés, hogy vannak elvárásaink, ne is járjunk így mindenkivel, de azért

vizsgáljuk meg alaposan az elvárásaink realitását.

Tényleg mindennek tökéletesnek kell lennie ahhoz, hogy egy párt, egy lakást, egy munkát, egy autót, egy biciklit válassz magadnak?
Tényleg nem okés, ha szőrös a mellkasa? Már mindjárt kuka, mert instán a férfiak mind szép szőrtelenek? (személyes megjegyzésem: júj)
Tényleg nem akarom jobban megismerni azt a nőt, mert narancsbőrös a lába? Hát akkor ő tuti selejt, mert a magazinos csajoknál aztán egyáltalán nincs semmiféle narancsbőr? Vagy Jézusom, volt egy pattanása. Rettentet. Kuka.

Talán érthető, hogy mire is akarok kilyukadni.
Hosszú idő megismerni valakit igazán, ne itélkezzünk a felszín alapján. És ezt nem csak emberekre értem. Egy meló is lehet nagyon csábító, aztán mikor elkezded, alig várod, hogy eljöhess onnen. Menőnek tűnt, sokat fizetett, aztán kiderült, amikor jobban a dolgok mélyére ástál, hogy ott mindenki idióta. Megesik. Embereknél is :)

Fogadd el, hogy akármit is csinálsz, akárkivel is élsz, akármit is tervezel ... nem lesz tökéletes. És az esetek nagy részében még csak olyan sem lesz, amilyennek elképzelted.

Szex és New York rajongók, emlékeztek ugye?! Charlotte-ra, amikor elkezdett járni a későbbi férjével? Aki kopasz volt és sörhasa volt és egyáltalán ... és Charlotte totál ki volt, hogy ő nem ilyen férjet képzelt magának. De ez a férfi mindig megnevettette és szerette őt, azért, amilyen. Hát ennyit a tökéletességről!

3. Nem kell milliomosnak lenned ahhoz, hogy boldog lehess!

 

Egyértelmű. Pénz az kell. Nem kell túl sok, mert az már szerintem többet árt, mint kéne, de ha kevés van, akkor meg az nyomja rá a bélyegét az életedre.
Egy járható középút, ahol ki tudod fizetni minden hiteledet és rezsidet, de még marad egy kicsi - mondjuk az esetemben - könyvekre és képzésekre. Számomra ez elegendő a boldogsághoz.

De ott vannak a pénzhajkurászók, akik nyilván valahonnan hozták ezt a fajta gondolkodásmódot. Aputól vagy anyutól, vagy mert kiskorukban nem volt semmijük és megtapasztalták a szegénységet, ezért lesznek munkaalkoholisták. Hogy legyen pénz. Mert az kell. Abból nagyon-nagyon-nagyon sok kell. És ha már sok van, akkor még több kell. Mert nem elég két menő lakás és két autó. Az még nem boldogság.

Érdemes lehet egy konkrét célösszeget meghatározni,

amivel az elvárásaidnak megfelelően boldogulsz. De nem kell túltolni (hogy a Trópusi vihar című filmet is idézzem :)). És képesnek kell lennünk azt mondtani, hogy na az a harmadik lakás már nem kell. A pénz ugyebár nem boldogít.

Tudom, hogy közhely, persze, hogy az, de a legtöbb közhely mögött azért van igazság. Szerintem csak azért legyintünk egyet a közhelyek felett, mert nem akarunk velük foglalkozni.

Oh igen, és ha nagyon workaholic vagy, akkor légyszi menj el egy pszichológushoz és beszélgessetek a munkamániád esetleges okairól és hátteréről. Több lehet emögött is, mint gondolnád!

4. Ne gondold, hogy minden kapcsolat ugyanolyan! Emberfüggő.

 

Hányszor mondjuk azt magunknak, hogy soha többet nem dolgozunk itt meg itt és hogy soha többé nem járunk ilyen meg ilyen emberrel. Mert azt hisszük, hogy a dolgok nem változnak. Azt gondoljuk, hogy amit egyszer megtapasztaltunk az más emberekkel, más közegben is ugyanolyan lesz. Micsoda baromság.

Csak azért merem ezt így kijelenteni, mert én is beleestem ebbe a hibába.

Főleg a válásom körüli időkben hittem azt tévesen, hogy úgyis mindegy kivel vagyok együtt, az is ugyanúgy fog végződni. Pár évbe beletelt, mire megértettem, hogy

mindig az adott embereken múlik a siker.

Nem azon, amit már valaki mással vagy valamelyik másik munkahelyen megtapasztaltunk. Nem is baj, ha most ezt nem hiszed el, majd megtapasztalod.

5. Nincs meg 5 perc alatt a boldog párkapcsolat! Sok meló kell hozzá! Nagyon sok meló!

 

Szeretem azt a tanmesét a férfi ingjéről, ami olyan, mint egy párkapcsolat. Bár ez a "régi időket" hasonlítja a mostani korral, de azért érdemes adni neki egy esélyt.

Régebben, ha a férfi ingje kiszakadt, vagy leesett róla egy gomb, az asszony megvarrta, befoltozta. Mindkét fél vigyázott arra az ingre. Így meg is volt évtizedekig. Megbecsülték. Toldozták-foltozták. Nem volt már új, de sok volt mögötte és minden folt egy-egy történetet rejtett.
Manapság mi történik? "Bakker, lyukas lett az ingem. Áh mindegy, veszek egy újat, amúgy is untam a szinét."

Érthető, mire gonodolok, ugye?

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egy mély, igazán boldog kapcsolat az első találkozásnál megvan.
Hát pedig nagyon nincs. De még a századik találkozásnál se biztos.

Egy igazán mély, boldog párkapcsolathoz igazi elköteleződés és őszinte beszélgetések sora szüksége. Ezek nélkül nem fog műküdni.

 

Remélem te már sejted legalább, hogy mit jelent számodra a boldogság.
Remélem megteszel minden érte, hogy elérd és megéld!
HAJRÁ! Én drukkolok!

 

2018. 05. 14. Tovább