Social freedom - Hogyan szerezz magadnak több időt!

Social freedom - Hogyan szerezz magadnak több időt!

Mi vezetett odáig, hogy 3 év "business" és 11 év "privát" használat után, eltüntettem magam Facebookról

2019. 09. 03.

renee-fisher-bbcpdgccnhu-unsplash.jpg

Azt gondolom, hogy mindenkinek eljön az életében az az időszak, amikor azt érzi, elfogyott az ideje. Hogy egyszerűen nincs mindenre ideje, amire szeretné. Én nem csak az időm, de az energiám elfogyását is megtapasztaltam, így szépen lassan elkezdtem beazonosítani és megszüntetni az időrabló tevékenységeimet. Volt pár.

Sokszor csak akkor változtatunk, ha már nagy a baj, ha valami tragédia ér minket, ha már nagyon fáj. Én is eljuttattam magam idáig: a sok melóra, a sok social médiáskodásra, posztok szerkesztésére, a "folyton jelen kell lennem vagy elfelejtenek"-érzés elkerülésére az egészségem is ráment. Túl magas kortizol (stresszhormon, biza) szint, túlsúly, sok ülés, sok idegeskedés, sok megfelelés ...

Ismerős?

Azt gondolom, hogy egy életvitelnek (akármilyen is legyen az) ott van vége, amikor már a testünk jelez, hogy valami nagyon nem tetszik neki. Mi meg jól nem hallgatunk rá egy ideig. Aztán jelez megint. Jelez egyre durvábban, s mikor már nagyon fáj, hallgatunk rá. És rájövünk, hogy "bakker, valamit nem csinálok most jól az életemben!".

Egy ilyen folyamat kellős közepén vagyok éppen. Kénytelen voltam megállapítani, hogy az az életvitel, amit eddig folytattam, már nem folytatható tovább ilyen formában.

3,5 éve kezdtem el a Bális Katus coaching Facebook oldalát. Szerettem szerkeszteni. Szerettem. Még most is szeretem. Amit viszont az utóbbi időben kezdtem el érezni, azt már nem szerettem.

Megjelent bennem egy kényszer (egy erős, belső kényszer), hogy nekem posztolnom kell (!).

 

Mert ha nem teszem, nem lesz már érdekes az oldalam, elveszítem a lájkokat és hirtelen eltűnök. Ha két munkád van, suliba jársz és egy karitatív szervezetet próbálsz életben tartani, akkor nem biztos, hogy még a social médiáskodásra is van időd: egy Facebook oldal, a privát profilod, az instád, kéne podcast is - az most nagyon megy, meg a könyves oldal ... szóval értitek? Sok lett hirtelen.

Amit még szintén megfigyeltem, hogy sok, szívből megírt Facebook tartalmam már alig szolgált inspirációként, inkább csak támadási felületet jelentett. Mert mindig van egy okos ember, aki mindent jobban tud nálunk és ezt el is mondja. Nem vagyok a le- és kitiltások híve - hagytam. Ne értsetek félre, semmi gondom nincs azzal, ha valakinek más a véleménye, mint nekem - de nem mindegy ennek a közlési módja.

Aztán jött az őrlődés:
megtehetem én ezt? Csak úgy otthagyhatok 4000 lájkolót és 700 ismerőst (vicc)? És azt kell, hogy mondjam, hogy igen. Megtehetem. Mert az én javamat most ez szolgálja. És itt kell nagyon komolyan félrerakni mindenki mást és mindenki más véleményét!

3 éve a Facebookot még egy nagyon hasznos platformnak tartottam, mára ez megváltozott bennem.
Nyilván, ha értékes zárt meg szupertitkos (akár fizetős) csoportokat találsz, ami a hasznodra válik, akkor tök jó. De amúgy mi marad? Mémek, házasodások, cicák ...

A Facebook messengert megtartottam - működőképes kapcsolattartási appnek tartom.

De mind a business, mind a privát oldalamat eltüntettem, s így magamat is eltüntettem Facebookról.

Tapasztalataim:

> napi 1 óra (!) plusz (az rengeteg!!!)
> egy óriási, megmagyarázhatatlan nyomás tűnt el az életemből
> amint eltűnt a "kényszer", hogy posztolnom "kell", meg is jött az ihletem az írásra (a blogom, akit szegényt elhanyagoltam; a leendő könyvem ... ) Arra a fajta örömírásra gondolok, amit flow élményként írsz meg. Imádom. Hiányzott.
> hiányérzet a Facebook miatt egyelőre nem jelentkezik.

Nagyon fontos felismerni, hogy MI AZ AMI MÁR NEM SZOLGÁL MINKET!

Ez social médiára ugyanúgy vonatkozik, mint kapcsolatokra, munkákra, helyzetekre, feladatokra.
Nehéz ezt belátni, de ha már megérkezett hozzád ez a fajta igény, ne habozz sokat. Jó, kicsit habozz, mert az tök természetes nehezebb döntések előtt, de aztán szeresd magad annyira, hogy megtedd a szükséges intézkedéseket! Szeresd magad mindenek előtt!

 

2019. 09. 03. Tovább
süti beállítások módosítása